Turistični podmladek Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja Bled se je v torek, 1. marca udeležil festivala Turizmu pomaga lastna glava, ki je potekal v Mercator centru Primskovo v Kranju. Učenci so predstavili turistični produkt z naslovom Ne razjezimo blejskega Zlatoroga. Le-ta predvideva šest turističnih točk okoli blejskega jezera, preko katerih bi obiskovalci vseh starosti na igriv način spoznali pripovedko o Zlatorogu in preko didaktičnih iger poglobili zavedanje o pomenu varovanja okolja. Postaje vzpodbujajo gibanje in poudarjajo pomen kvalitetnega preživljanja družinskega časa.

Učenci so stojnico opremili s promocijskimi izdelki, ki so jih pod mentorstvom učiteljice Sergeje Ažman Lapajne izdelali na organiziranih delavnicah med zimskimi počitnicami. Mimoidočim so ponujali brošure, letake, zaznamke za knjige in praktične lesene izdelke. Najmlajši obiskovalci so se lahko preizkusili v igri Zlatorog, ne jezi se, malo starejši pa so preko slikovnih iztočnic sestavili lastno zgodbo o Zlatorogu. Vsi igralci so za vložen trud prejeli simbolično darilo. Vizualno podobo stojnice so učenci nadgradili na interaktiven način – predstavili so kratek film o Zlatorogu in na ogled postavili spletno stran projekta, ki je dosegljiva na naslovu: http://zlatorog.splet.arnes.si.

Stojnica je zaživela ob zvokih avtorske glasbe bivšega učenca OŠ Bled Toma Varla z naslovom V kraljestvu Zlatoroga, ki jo je je lutkovni krožek pod mentorstvom učiteljice Elizabete Žnidarič Stefanciose pospremil s kratko predstavo.

Navdušenje obiskovalcev stojnice je delila tudi komisija Turistične zveze Slovenije, ki je stojnici OŠ Bled podelila dve priznanji: Zlato priznanje za sodelovanje in Priznanje za najboljšo turistično tržnico. Uspeh šole pa sta z zmago na kvizu nadgradili še učenki Valentina Berčon in Ema Razingar.

Učenci OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled so s svojimi inovativnim idejami in mladostniškim pristopom do kreiranja turističnega produkta dokazali, da tudi v turistično razvitem kraju lahko najdejo nove načine za trženje naravnih in kulturnih danosti. Koordinatorji projekta Turizmu pomaga lastna glava Saša Zupan, Elizabeta Žnidaršič Stefanciosa in Peter Zupan se ob uspehu zahvaljujemo vsem 41 sodelujočim učencem, učiteljicama Mariji Vukaševič in Magdi Bogataj za vse nasvete pri nastajanju naloge ter Turističnemu društvu Bled za finančno podporo. Veseli smo, da sta nas z obiskom počastila tudi ravnateljica Nataša Ahačič in župan Janez Fajfar.

IMG_4921